Wie zijn wij?



Mw. dr. C. (Claudia) Blankenstijn, Klinisch Linguïste


Aandachtsgebieden

Het verhelpen van verschillende taal- en communicatiestoornissen bij kinderen (zonder en) met psychiatrische problematiek.

Methoden

Er worden verschillende algemene en specifieke taal- en communicatietechnieken toegepast om kinderen en jeugdigen snel verstaanbaar, begrijpelijk en aanvaardbaar te laten spreken in communicatie met hun ouders en anderen. Een van de belangrijkste taalinterventiemethodes die wordt toegepast is de Narratieve Taal-Teken-Therapie®. Dit is een taaltherapie, waarbij ouders leren om hun kind te laten vertellen over zijn of haar eigen ervaringen.

De duur van deze taalbehandeling van een kind samen met zijn of haar ouder(s) is ongeveer tien keer een uur. De ouderparticipatie is hierbij 100%. De psycholinguïst coacht de ouder(s) om de regels van taal, communicatie en contact toe te passen. Het kind leert op een speelse, toegankelijke manier vertellen over eigen ervaringen. De verhalen van het kind worden namelijk opgetekend. En daardoor wordt het kind zo min mogelijk belast.

Specialisatie

Het verhelpen van taal- en communicatiestoornissen bij kinderen (zonder en) met psychiatrische problematiek. Zij kunnen ook daarbij nog twee- of meertalig zijn.

Kinderen kunnen verschillende soorten taalstoornissen hebben, gekenmerkt door onverstaanbaar spreken, stotteren, onbegrijpelijk vertellen, geen of nauwelijks antwoorden op vragen geven, uitingen van anderen niet begrijpen, niet gehoorzamen, niet luisteren, niet of heel weinig vertellen over school, sport of een logeerpartijtje, moeilijk de juiste woorden kunnen vinden, afhaken bij een kringgesprek op school, grote moeite hebben met een spreekbeurt, of om iets te vragen of zeggen in de klas, en soms ongepaste taal gebruiken etc., etc., etc.

De kinderen met een psychiatrische stoornis hebben last van emotionele- en/of gedragsproblemen, zoals kenmerkend voor Autisme, ADHD, Angst- en Depressieve stoornissen etc. of met een genetisch syndroom, zoals Turner, Asperger, Tourette etc.

Kinderen en jeugdigen in het reguliere basis- en voortgezet onderwijs en kinderen in het speciaal onderwijs, zoals SBO, cluster-II, -III en -IV met taal- en communicatiestoornissen zijn welkom.

Ook kinderen met een taal- en/of psychiatrische stoornis die in de rouw zijn of met een trauma te maken hebben gehad, leren hun verhaal vertellen.

Proefschrift

Blankenstijn CJK & AR Scheper (2003) Language development in children with psychiatric disorder, LOT 82, Utrecht: Lotpublications

Achtergrond

- Logopediste (vanaf 1986)
- Klinisch Linguïste (taalkundige) Universiteit Leiden & Amsterdam (vanaf 1993)
- Coach/ Trainer Taal, Communicatie & Contact (vanaf 2007)
- Docent Post-HBO/Academische Opleiding in Nederland en Europa (vanaf 2004)

Lid De Vereniging voor Klinische Liguistiek
BIG: beroep valt niet onder BIG registratie

Publicaties

Zie www.ClaudiaBlankenstijn.nl